Web Analytics Made Easy - Statcounter

دانش>فناوری - چند وقت پیش فیلمی پس از آنکه فیلمی با عنوان صداهای عجیب در آستارا منتشر شد برخی رسانه‌ها و حتی خبرگزاری‌ها این فیلم که پس از مدتی مشخص شد ساختگی است به عوامل مختلف از جمله هارپ نسبت دادند. پیش از این درباره حوادث دیگر از جمله زلزله بم هم چنین شایعاتی مطرح شده بود اما این مسائل چقدر به واقعیت نزدیک هستند؟

به گزارش خبرآنلاین،درباره هارپ حرف و حدیث زیاد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برنامه پژوهشی یونوسفر فعال با فرکانس بالا (High Frequency Active AuroralResearchProgram) معروف به هارپ (HAARP)، یک پروژه پژوهشی است که در سال ۱۹۹۳ برای بررسی و پژوهش دربارهٔ لایهٔ یونوسفر با استفاده از امواج رادیویی ELF/ULF/VLF تأسیس شده‌است.

این تأسیسات به صورت مشترک توسط نیروی هوایی آمریکا، نیروی دریایی آمریکا، دانشگاه آلاسکا در فیربنکس، و نزدیک به ۱۵ دانشگاه آمریکایی دیگر اداره و استفاده می‌شود. شرکت سازنده این تأسیسات، شرکت BAE Advanced Technologies است.این سیستم در حال حاضر از یک مجموعه آنتن‌های مخصوص شامل ۱۸۰ برج آنتن آلومینیومی به ارتفاع ۵۰/۲۳ متر تشکیل شده که بر روی زمین پهناوری به مساحت ۲۳٬۰۰۰ متر مربع در آلاسکا نصب شده‌است. این آنتن‌ها امواج مافوق کوتاه ELF/ULF/VLF را با ۳٫۶ مگاوات ERP تولید کرده و به یونوسفر می‌فرستند.

هارپ پروژه‌ای علمی است و از طریق آن دانشمندان با ایجاد تغییراتی در یونوسفر که دورترین و ناشناخته‌ترین بخش جو زمین است امکان مطالعه در مورد آن را پیدا کرده و آن را به صورت یک آزمایشگاه طبیعی درمی‌آورند. هارپ این کار را با امواج رادیویی فرکانس بالا که توسط رادارهای خود منتشر می‌کند انجام می‌دهد. بخشی از این امواج در ارتفاع ۱۰۰ تا ۳۵۰ کیلومتری از سطح زمین جذب شده و باعث افزایش شتاب الکترون‌ها در آن منطقه و در نتیجه گرم شدن یونوسفر می‌شوند. هارپ در دوران جنگ سرد با این هدف راه‌اندازی شد که روش‌هایی را برای ارتباط با زیردریاییهای مجهز به سلاح اتمی کشف کند. این زیردریایی‌ها در آن زمان اهمیت استراتژیکی فراوانی داشتند چرا که اصل «تضمین نابودی متقابل» در جنگ اتمی را محقق می‌ساختند. اما این پروژه حتی از قبل از ساخت خود با شایعات فراوانی در مورد هدف و کاربردهای آن گره خورده‌است. تئوری‌های توطئه گوناگونی در مورد آن مطرح شده و از انتشار پرتوهای مرگ تا کنترل ذهن به آن نسبت داده شده است.

از زلزله تا کنترل آب و هوا

نظریات متعددی در مورد «خطرات پروژه»، و یا استفاده از این تأسیسات به عنوان یک سلاح تا کنون عنوان شده است. از ایجاد وقوع زمین لرزه‌های متعدد در مناطق مختلف جهان، تا کنترل آب و هوا، ده‌ها ادعای مختلف در مورد پروژه هارپ مطرح شده است. مشهورترین این نظریات توطئه، گزارش روزنامه پراودا در روسیه و همچنین توسط هوگو چاوز در سال ۲۰۱۰مطرحشد.دراینمواردادعاشده بود که آمریکا با این تأسیسات زلزله هائیتی را خلق کرده است . پرس تی‌وی گزارش یک وب‌سایت ونزوئلایی را به نقل از منبعی روسی با عنوان ناوگان شمالی روسیه به عنوان یک گزارش تأیید نشده نقل کرد که نیروی دریایی آمریکا قصد داشته با استفاده از پروژه هارپ زلزله‌ای را در ایران ایجاد کند که «اشتباهاً هائیتی مورد اصابت امواج زلزله‌ساز آن قرار گرفته است». در این گزارش به تئوری‌های توطئه متعدد دیگری که در مورد هارپ مطرح شده از جمله ارتباط آن با زلزله سیچوان در چین و زلزله ۶٫۵ ریشتری کالیفرنیا اشاره شده بود.

چقدر واقعیت دارد؟

دکتر مهدی زارع، استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله در گفت‌وگو با ایسنا، در این رابطه می‌گوید: لرزه‌های ناشی از انفجار با زلزله‌های ناشی از جنبش در گسل‌های فعال قابل تفکیک هستند؛ از این رو در کل کره زمین امکان پنهان‌کاری برای هیچ کشوری وجود ندارد.استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی در خصوص ارتباط هارپ با رخدادهای لرزه‌ای، گفت: اینکه بتوان با این فناوری هارپ یا انفجار یا تحریک زلزله‌های مهمی مانند زلزله بم 5 دی ماه 1382 یا زلزله سراوان در 27 فروردین 92 ایجاد کرد، جواب منفی است؛ چون مثلا ژرفای زلزله بم در 8 کیلومتری بوده و زلزله سراوان در ژرفای 63 کیلومتری رخ داده است.

وی تاکید کرد: هیچ بشری در هیچ جا حتی با فناوری هارپ نتوانسته پدیده‌ای طبیعی در این ژرفا را تحریک کند یا بر آن اثر بگذارد.

زارع با تاکید بر اینکه اثر بشر از طریق هارپ یا فناوری‌های دیگر معمولا بر پدیده‌هایی است که در سطح زمین یا نزدیک آن رخ می‌دهند، خاطر نشان کرد: بنابراین اغراق در این مساله به شبه علم و طرح مسائل غیر علمی و باورهای غیر واقع‌بینانه می‌انجامد.

وی همچنین توضیح داد: ضمنا پدیده‌ای مانند زلزله‌ها از نظر اندازه و مکانیسم امروزه توسط ده‌ها، صد و گاه هزاران ایستگاه لرزه‌نگاری در جهان ثبت و رصد می‌شوند و این طور نیست که کسی بتواند با نظریه‌های خیالی آنها را توضیح دهد.

این محقق زلزله‌شناسی زلزله‌ها را پدیده‌ای قابل بررسی و مطالعه و توضیح تشریح دقیق دانست و اظهار کرد: از این رو نباید نه در مورد زلزله‌ها و نه در هیچ پدیده دیگری در جهان واقع، به دنبال خیال و شبه علم برای تشریح آنها برویم.

وی با طرح این سوال که وقتی داده و اندازه‌گیری و رصد علمی امکان‌پذیر است، چرا باید به دنبال شبه علم و نشریه‌های خیالی باشیم، اضافه کرد: البته به نظر می‌رسد با استفاده از فناوری «هارپ» بتوان زلزله‌های کوچک و سطحی را در سطح زمین تحریک کرد. بنابراین انتظار تحریک رخداد زمین‌لرزه‌ای تا بزرگای حدود 3 را چه بسا بتوان از این فناوری داشت.

۵۴۵۴

کلید واژه‌ها : فیزیک -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۸۵۸۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عجیب‌ترین تصمیم کمک داور در تاریخ لیگ‌برتر!

به گزارش “ورزش سه”، در این تصاویر، کمک داور اول بازی استقلال، به طرزی عجیب و غریب از خط طولی بازی رد و در حالی که به زمین مسابقه وارد می‌شود، حدود ده متر هم جلو می‌رود.

این ویدیو که از دوربین خبرنگاران ضبط شده، واکنش‌های زیادی را هم برانگیخته و جالب اینکه پیگیری خبرنگار ما نشان می‌دهد که علت این حرکت کمک اول، توصیه ناظر بازی، بوده است.

ناظر بازی، محمدرضا ابوالفضلی، یکی از مشهورترین چهره‌های داوری ایران بوده که در سال‌های گذشته دو جام جهانی و یک جام ملت‌ها را پشت سر گذاشت و در بازی استقلال، برای اولین‌بار، کار نظارت را انجام می‌داد.

البته نکته جالب این است که آنچه او توصیه کرده بود، به نظر در کلاس‌های داوری و جلسات قبل از مسابقه در بین داوران نیز توصیه می‌شوند اما چیزی که کمک داور اول بازی اجرا کرد، به شکلی ناشیانه و نادرست صورت گرفت و تفاوت بسیار زیادی با چیزی داشت که ابوالفضلی در جام جهانی، جام باشگاه‌های آسیا و اکثر مسابقات لیگ برتر ایران نیز اجرا کرده بود.

این در حالی است که کمک داور دوم در دقایقی از بازی، همین اقدام را به‌طور صحیح انجام داد اما باتوجه به اینکه او حدود دو سه متر وارد زمین شده بود، توجه زیادی را هم به خود جلب نکرد و ویدیویی هم از حضورش در زمین منتظر نشد.

محمدرضا ابوالفضلی ناظر این بازی در گفت‌وگو با ما در خصوص این توصیه می‌گوید: «این موضوع قانون و دستورالعمل نیست اما از چندی پیش در بسیاری از جلسات قبل از شروع بازی که بین داوران انجام می‌شد به کمک داوران گفته می‌شد، هنگامی‌که ضربه کرنر یا ایستگاهی، که از سمت کمک داور مخالف زده می‌شود مشروط بر اینکه دفاع آخر نزدیک محوطه جریمه حریف باشد، کمک داور این سمت می‌تواند برای زاویه دید بهتر و تمرکز بیشتر چند قدمی وارد زمین شود و پس از اتمام صحنه به جای خود بازگردد.»

اگر این مورد به‌طور صحیح انجام پذیرد، می‌تواند در برخی موارد به تیم داوری در تصمیم‌گیری درست، کمک نماید، که متأسفانه در این مسابقه، ایشان به‌طور کامل متوجه منظور من نشدند.

حتی این مهم را بنده به همراه آقای منصوری در اکثر مسابقات خارجی و داخلی انجام می‌دادیم که در روند کمک کردن به داور مسابقه و نیز تمرکز خودمان بسیار مثبت و جالب توجه بود. به‌طوری‌که در حال حاضر اگر دقت کنید متوجه می‌شوید که داوران فوتسال هم در برخی از صحنه‌های مسابقه برای دید بهتر و تمرکز بیشتر وارد زمین می‌شوند.

نکته جالب اینکه ابوالفضلی فصل گذشته در اکثر مسابقات لیگ به ویژه بازی پرسپولیس - استقلال (دربی ۱۰۰) و نیز استقلال - تراکتور این اقدام را انجام داده بود که مورد تمجید هم قرار گرفت اما حالا اقدام عجیب کمک داور، به‌طور غیر صحیح باعث شده تا این موضوع به شکلی فراگیر رسانه‌ای شود.

دیگر خبرها

  • سه افسانه درباره خواب که نباید باور کنید
  • عکس| جاگیری عجیب کمک داور در بازی استقلال!
  • عجیب‌ترین تصمیم کمک داور در تاریخ لیگ‌برتر!
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید در روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید بین روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر
  • وزوز گوش نشانه کاهش شنوایی
  • ورود عجیب و خنده‌دار بازیکن تعویضی به زمین بازی / فیلم